20.01.2014 | 09:25

Fredrik Strand zostanie Prezesem i Dyrektorem Generalnym firmy Caverion

Rada Nadzorcza firmy Caverion postanowiła mianować Fredrika Stranda (49 l.) na stanowisko Prezesa i Dyrektora Generalnego (CEO) korporacji. Pan Strand, który obejmie swoje nowe stanowisko w drugim kwartale 2014 roku, obecnie pełni funkcję Prezesa i Dyrektora Generalnego firmy Sodexo, gdzie nadzoruje działalność organizacji na terenie krajów nordyckich.

Pochodzący ze Szwecji Fredrik Strand pracuje na swoim obecnym stanowisku od 2009 r. W latach 1989-2004 Pan Strand pełnił różne stanowiska kierownicze w firmie Ericsson; w tym okresie nadzorował m. in. działania spółki w zakresie dostarczania i rozwoju usług na poziomie globalnym. Przyszły Dyrektor Generalny Caverion był również odpowiedzialny za usługi świadczone przez markę Ericsson na terenie krajów Ameryki Łacińskiej i Stanów Zjednoczonych.

Obecny Prezes i Dyrektor Generalny korporacji Caverion, Juhani Pitkäkoski, pozostanie na swoim dotychczasowym stanowisku do momentu przejęcia jego funkcji przez następcę. Po objęciu stanowiska przez Fredrika Stranda, Pitkäkoski będzie służył mu wsparciem w wykonywaniu nowych obowiązków, a następnie obejmie nadzór nad procesami rozwoju strategicznego firmy (na tym stanowisku będzie bezpośrednim podwładnym Stranda).

„Juhani Pitkäkoski był członkiem zespołu, który stworzył grupę YIT Building Services. Na sukces naszej firmy pracował więc od samego początku. Współtworzona przez niego spółka, która w roku 2000 dysponowała środkami rzędu 500 milionów EUR, ewoluowała w ogromną korporację, którą obecnie znamy pod nazwą Caverion. Pragnę podziękować Juhaniemu za jego wspaniałą pracę, dzięki której nasza firma obecnie znajduje się na tak wspaniałym etapie rozwoju. Nastał teraz czas inwestycji w nowe siły i środki, dzięki którym możliwa będzie udana realizacja celów firmy Caverion wymienionych w Planie Rozdzielenia YIT. Rozdzielenie wchodzących w skład grupy spółek pozwoli na stworzenie przejrzystych struktur dotyczących ich operacji, finansów i zarządzania, jak również przyczyni się do wsparcia strategii rozwoju poszczególnych spółek, co z kolei oznacza lepsze warunki tworzenia wartości dla akcjonariuszy. Przy wyborze Fredrika Stranda jako osoby, której powierzymy nadzór nad realizacją nowej strategii firmy Caverion, kierowaliśmy się jego rozległym globalnym doświadczeniem w zakresie zarówno wykorzystywania nowych technologii, jak i zarządzania działalnością usługową”, opowiada Henrik Ehrnrooth, Przewodniczący Rady Dyrektorów spółki.

„Z ogromną radością obejmuję stanowisko Dyrektora Generalnego firmy Caverion. Miałem zaszczyt i przyjemność pracować najpierw przez dwie dekady dla firmy Ericsson, w której pełniłem różne stanowiska kierownicze w dziale Global Services, a następnie – przez ostatnich pięć lat – dla Sodexo, gdzie nadzorowałem działalność organizacji na rynkach nordyckich. Jestem przekonany, że firma Caverion dysponuje wyjątkowym potencjałem do tego, aby w najbliższej przyszłości stać się liderem na rynku usług budowlanych. Caverion może poszczycić się dogłębną znajomością branży oraz wykwalifikowaną kadrą, która umiejętnie wyszukuje i wykorzystuje nowe możliwości pojawiające się w dzisiejszym cyfrowym, ‘zawsze podłączonym’ świecie”, mówi Fredrik Strand

Życiorys oraz zdjęcie Fredrika Stranda dostępne są na stronie internetowej firmy Caverion pod adresem www.caverion.com.