26.10.2016 | 15:34

Dobry ranking CDP za 2016 r. dla firmy Caverion

be30fe5b249f99d9_400x400ar

Informacja prasowa Caverion Corporation, 25 października 2016 r. g. 11.20 EEST

Firma Caverion otrzymała ranking -B w ramach oceny CDP 2016 w sprawie zmian klimatu (skala od A–D), co stanowi dobrą średnią nordycką. CDP (dawniej „Carbon Disclosure Project”) jest międzynarodową organizacją non-profit prowadzącą system publikacyjny, w ramach którego przedsiębiorstwa z całego świata mogą mierzyć i publikować swoje oddziaływanie na środowisko. Firma Caverion brała udział w ocenie po raz drugi.

- Nasza pozycja w rankingu CDP świadczy o tym, że kwestie środowiskowo-energetyczne mają dla nas duże znaczenie. Większość naszych klientów wykazuje również coraz większe zainteresowane racjonalizacją zużycia energii i wydajności eksploatacyjnej swoich budynków oraz instalacji przez cały cykl życia, a my możemy im pomóc osiągnąć znaczące oszczędności energii i kosztów. Emisje wytwarzane w ramach naszej własnej działalności wynikają przede wszystkim ze zużycia paliwa w naszych samochodach serwisowych. Korzystamy z mobilnych narzędzi informatycznych oraz ośrodków zdalnych, co sprzyja zmniejszeniu emisji, a także kładziemy nacisk na wydajne planowanie tras i ekonomiczny sposób jazdy - mówi Ville Ojanen, wiceprezes ds. strategii oraz fuzji i przejęć Caverion.

Jako największy na świecie katalog zgłaszanych dobrowolnie danych dotyczących zmian klimatu, CDP stanowi dla inwestorów czołowy wskaźnik w dziedzinie ochrony środowiska i zmian klimatycznych. CDP reprezentuje 827 inwestorów i wartość 96 bln EURO w aktywach.

Wyniki CDP zostały opublikowane 25 października 2016 r. Średnia nota firm skandynawskich to B-. Spośród 260 największych skandynawskich firm poproszonych o udzielenie inwestorom informacji ekologicznych poprzez CDP udział wzięło 55%.