13.04.2017 | 13:25

Technicy serwisu dźwigów większość swojej pracy wykonują na wysokościach

Czy wiedzieliście, że Caverion Corporation serwisuje także dźwigi? John Sølvberg Jørgensen (Dania) większość swego dnia pracy spędza na zdumiewających wysokościach.

Przeciętna osoba nie może tak po prostu wejść do Lindø Industripark, teren o powierzchni miliona metrów kwadratowych wypełniony dźwigami i budynkami biurowymi, stanowiący część portu Odense w Danii.

Lindø Industripark założony w 1803 roku jest jedynym duńskim portem położonym nad kanałem u ujścia Zatoki Odense Fjord. W następstwie upadku stoczni Lindø, która zaprzestała swej działalności związanej z budową statków w roku 2009, wzrasta rola parku przemysłowego. Obecnie park wynajmuje powierzchnie i budynki firmom związanym z przemysłem ciężkim oraz przedsiębiorstwom zajmującym się produkcją energii pochodzącej z wiatru przybrzeżnego.

Dziś park przemysłowy Lindø gości ponad 80 firm. Wśród nich znajdują się działy serwisu morskiego i dźwigowego Caverion Dania, zajmujące się utrzymaniem technicznym i serwisem dźwigów w tym miejscu. Większość pracy wykonywana jest na wysokości.

John kocha Lindø

Jednym z techników serwisu Caverion pracujących przy konserwacji dźwigów i budynków w parku przemysłowym jest 52-letni John Sølvberg Jørgensen. Po zakończeniu praktyk w Lindø w 1987 roku dołączył do Semco w 1991, gdzie pracował do roku 2012.

Jak mówi: „Opuściłem stocznię Lindø z powodu redukcji godzin. Ale kiedy otrzymałem propozycję, by wrócić, nie wahałem się; gdy raz zostaniesz pracownikiem w Lindø, jesteś jego częścią na zawsze. Lubię to i lubię swoich kolegów z Caverion”.

Caverion dzwig w parku Lindo

Wichrowe Wzgórza

W Lindø prawie wszystko jest wielkie. Dźwigi i budynki górują nad swoim przemysłowym otoczeniem.

„To właśnie jeden z dźwigów, które mój zespół i ja serwisujemy i utrzymujemy” mówi John, wspinając się na maszt dźwigu wyrastający na 110 metrów ponad ziemię. Widok na panoramę pobliskiego miasta Munkebo i wyspy Samsø zapierają dech w piersiach.

“Lubimy nasze towarzystwo w Lindø. Zespół stanowi pięciu kowali i pięciu elektryków, atmosfera między nami jest fantastyczna. Lubię także pomagać naszym klientom. 98 procent czasu pracy poświęcam sprawom klientów w parku przemysłowym Lindø; prawie wszystkie te godziny spędzam właśnie tutaj”, wyjaśnia John.

widok z dzwigu

Tłumaczenie nieoficjalne z języka angielskiego na podstawie artykułu pod adresem http://fal.cn/uN4g