21.08.2017 | 17:00

Powody, dla których warto inwestować w energię słoneczną

Energia słoneczna stanowi obecnie najszybciej rosnącą gałąź produkcji energii, napędzaną z jednej strony spadkiem cen kolektorów słonecznych, a z drugiej dążeniem do ochrony środowiska. W ostatniej dekadzie ceny na świecie spadły o 80%, z kolei w USA koszty inwestycji w energię słoneczną w ciągu ostatnich 5 lat zmalały o połowę. W Finlandii widoczny jest trend wznoszący w zakresie rocznej produkcji energii, której źródłem jest energia słoneczna; w najbliższym czasie produkcja ta może się nawet podwoić. Wiele fińskich firm i operatorów publicznych rozpoczęło inwestowanie w systemy energii słonecznej.

Caverion dostarcza rozwiązania, które wykorzystują energię słoneczną. W przyszłości energia elektryczna będzie w coraz większym stopniu wytwarzana dzięki źródłom energii odnawialnej, ponieważ koszt energii słonecznej pozostaje stabilny, podczas gdy rośnie wydajność systemów.

Obejrzyj film o rozwiązaniach Caverion – energia słoneczna

Systemy fotowoltaiczne można użytkować przez cały rok. Nawet w warunkach krajów północnych

Jako że ogniwa fotowoltaiczne przeszły rozwój, energia słoneczna stała się ekonomicznie opłacalnym źródłem energii odnawialnej. Dla przykładu w Oulu, w północnej Finlandii, w ciągu całego roku wykorzystuje się taką samą ilość energii wytworzonej przez systemy fotowoltaiczne, co na północy Niemiec.

A oto powody, dla których ogniwa fotowoltaiczne stanowią alternatywę, nawet poza sezonem letnim:

• energia słoneczna jest darmowa, choć w celu jej pozyskania należy dokonać inwestycji, a także łatwo dostępna, nawet jeśli słońce na danym obszarze nie świeci codziennie,
  • zimny klimat z łatwością chłodzi kolektory słoneczne pochłaniające ciepło oraz poprawia wydajność ogniw,
    o klimat deszczowy umożliwia płukanie kolektorów słonecznych i utrzymywanie ich w czystości,
  • chropowata powierzchnia kolektorów słonecznych skutecznie zbiera rozproszone promieniowanie słoneczne także w zimie,
  • różne opcje i możliwie ostry kąt ustawienia ogniw pozwalają na efektywne wykorzystanie energii słonecznej o każdej porze dnia,
  • energię słoneczną przetwarza się na miejscu pozyskania, zatem koszty przesyłu są minimalne.

solar energy

Zielona energia elektryczna

Moduły fotowoltaiczne zapewniają samowystarczalność i efektywność energetyczną. Wykorzystywanie energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych znacząco obniża emisję dwutlenku węgla, w wyniku redukcji zakupów tradycyjnie wytwarzanej energii elektrycznej.

Energia słoneczna ma szeroki zakres zastosowań, w tym zasilanie klimatyzacji, chłodzenia, oświetlenia czy pomp ciepła, a nawet ładowanie samochodów elektrycznych.

Energia fotowoltaiczna może być wytwarzana w obiektach dowolnych rozmiarów

Elektryczność produkowana w ogniwach fotowoltaicznych jest szczególnie użyteczna w budowlach wielkich rozmiarów jak zakłady przemysłowe, w którym mogą być instalowane duże systemy elektryczne. Ale kolektory słoneczne są także odpowiednie dla budynków użyteczności publicznej, obiektów biznesowych, rolniczych oraz domów jednorodzinnych.

Systemy są zawsze zwymiarowane do potrzeb klientów i projektowane w taki sposób, by wszystkie części mogły przetrwać cykl życia całego systemu. Usługa Caverion zawiera projektowanie, wdrożenie, zdalne monitorowanie oraz utrzymanie.

Zwrot finansowy z energii słonecznej

Energia słoneczna może być efektywnie wykorzystywana przez cały rok, nawet w warunkach krajów północnych, jest to więc zyskowna inwestycja dla obiektów dowolnej wielkości. Staranne planowanie gwarantuje rentowne inwestycje. Niezależne wytwarzanie energii w dobrze zaprojektowanym obiekcie pozwala na zwrot z początkowej inwestycji, a w dalszej kolejności na generowanie zysku.

Współpracujemy z klientem, aby znaleźć rozwiązanie odpowiednie dla każdego obiektu.

Wiele opcji instalacji

Ogniwa słoneczne mogą być instalowane na ziemi, murze lub dachu budynków czy samochodów na ścianach lub jako część mechanizmu otwierającego okna. Staranne planowanie i fachowy montaż zapewnia wybór właściwej metody instalacji w danej lokalizacji, przy czym struktura ścienna czy sufitu nie ulega zniszczeniu. Dyskretne umiejscowienie „elektrowni słonecznych” na dachu dużych obiektów powoduje, że kolektory nie kłócą się wizualnie z otoczeniem.

Produkt ma długą żywotność, okres gwarancji waha się od 10 do 12 lat. Zakładany okres trwałości przetworników wynosi ok. 25 lat, a gwarancja między 5 a 25 lat. Gwarancja na usługę ma okres 30-letni.

Wykorzystano tekst oryginalny z www.caverion.com