31.10.2017 | 08:00

Przestrzeń dla współczesnego biznesu: realestate Management Congress 2017

Wzięliśmy udział w wydarzeniu, które miało miejsce w dniach 25-26 października 2017 roku w Warszawie na PGE Narodowym. Wydarzenie to, organizowane przez redakcję magazynu „Real Estate Manager”, odbywało się już po raz drugi, tym razem pod nazwą „W stronę ludzi. Przestrzeń dla współczesnego biznesu. Outsourcing & Administration”. Główną ideą był FM skoncentrowany na człowieku, bardziej zintegrowane i elastyczne podejście do nieruchomości i infrastruktury oraz wykorzystujących je ludzi, optymalizacja procesów FM.

REM kongres

Zarządcom dedykowane zostały takie panele jak Facility & Asset Management, świat Internet of Things, jego wpływ na korzystanie i proces zarządzanie budynkami komercyjnymi, a także rola digitalizacji w procesie użytkowania obiektów. Ponadto REM, outsourcing usług real estate i facility management w globalnych organizacjach, zarządzanie portfelami nieruchomości oraz zielone budownictwo i certyfikacja WELL od podszewki.

Z kolei najemcy mogli dyskutować m.in. tematy związane z office management, komfortem najemcy biurowego i wpływu środowiska, przejścia od projektowania biur do dojrzałego Design Thinking, najnowszych trendów w dziedzinie Corporate Wellness, zdrowia pracowników oraz najbardziej istotnych praktycznych aspektów wdrażania najnowszego modelu zdrowia i ergonomii w miejscu pracy.
Polska Rada FM

Uczestnikom przedstawiła się także Polska Rada Facility Management czyli stowarzyszenie zrzeszające najważniejszych graczy na polskim rynku usług typu FM. Założyciele oraz obecni członkowie stowarzyszenia przedstawili główne jego cele i jak mają być one realizowane.