20.04.2018 | 11:19

Audyt efektywności energetycznej budynku

Building Energy Efficiency Audit

Trendy na rynku nieruchomości są jednoznaczne. Coraz częściej właściciele, klienci, najemcy są zainteresowani obniżeniem zużycia energii przez budynek. Niektóre zmiany wymusza prawo Unii Europejskiej, czego przykładem był obowiązek wykonania audytu dla dużych przedsiębiorstw do  31 września 2017 roku. Wiele budynków nie objętych prawnym obowiązkiem przeprowadzenia audytu wciąż czeka na propozycje modernizacji.

energy audit

Audyty

Firma Caverion, chcąc kompleksowo podejść do tematu obsługi obiektów, oferuje – oprócz zdalnego monitoringu awarii, monitoringu zużycia mediów (energia elektryczna, cieplna, woda, ścieki) – audyty energetyczne budynków. Celem audytu jest wykazanie możliwości modernizacji budynku i przedstawienie konkretnego kosztu zwrotu z inwestycji.

Audyty energetyczne budynków – jakie instalacje sprawdzamy?

Podczas przeglądu budynku, sprawdzamy:

• odbiory energii elektrycznej
  • systemy chłodnicze
  • systemy grzewcze
  • systemy wentylacji
  • instalację wody użytkowej
  • automatykę
  • stan elewacji
  • możliwości instalacji źródeł energii.

Co po audycie?

Jako firma Facility Management posiadająca dział projektowy i serwisowy, możemy uczestniczyć w procesie realizacji wskazanych w audycie możliwości oszczędności energii, które klient zechce wprowadzić w życie. Nasi audytorzy posiadają potwierdzone przez Ministerstwo Energii kompetencje, dzięki czemu możemy wystawiać świadectwa energetyczne budynków.

digital tools
Wykorzystano materiały ze strony www.caverion.com. Przeczytaj także Techniczne utrzymanie obiektów