03.09.2018 | 16:33

Pomieszczenia czyste

Co to jest cleanroom?

Pomieszczenia typu cleanroom zapewniają maksymalną kontrolę nad ilością cząstek zawieszonych w powietrzu, temperaturą, wilgotnością otoczenia, różnicą ciśnień i poziomami elektryczności statycznej.

Kontrolowane środowisko procesowe

Niektóre branże potrzebują kontrolowanego środowiska procesowego w przypadkach, gdy procesy produkcyjne, przepisy i / lub porozumienia branżowe (takie jak GMP, dobra praktyka wytwarzania) nakładają wymagania na minimalne poziomy cząsteczek unoszących się w powietrzu, w tym zanieczyszczeniami (jak np. pyły, kurz, bakterie, opary chemiczne itp.), oraz wymagają maksymalnej kontroli nad temperaturą, wilgotnością otoczenia, różnicą ciśnień i poziomem elektryczności statycznej.

cleanroom-health

Szeroki rynek czystych pomieszczeń

Pomieszczenia takie są wykorzystywane między innymi do badań naukowych, produkcji z wykorzystaniem materiałów o wysokiej czystości, jak chociażby procesory komputerowe. Mogą to być zatem wyodrębnione niewielkie pomieszczenia, ale także całe hale produkcyjne.

Nasi klienci działają w branżach elektroniki, nanotechnologii, przemysłu farmaceutycznego i biotechnologii, które potrzebują rozwiązań właśnie w zakresie pomieszczeń czystych. Wspieramy naszymi usługami również służbę zdrowia, tj. szpitale, sale operacyjne i inne pomieszczenia, które wymagają kontroli zanieczyszczeń.

Caverion oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie pomieszczeń czystych, usługi kwalifikacji i testów dla pomieszczeń czystych. Nasz zespół wykorzystuje wieloletnie doświadczenia i bogatą wiedzę, dlatego

usługi naszej Sekcji Pomiarów i Walidacji obejmują:

• pomiar ilości cząstek stałych w pomieszczeniach czystych, komorach laminarnych (Klasy Czystości),
  • test dekontaminacji (recovery test) – badanie sprawności instalacji wentylacyjnej,
  • dostawa i wymiana filtrów HEPA i ULPA,
  • badanie integracji i szczelności mocowania filtrów HEPA i ULPA,
  • testy przenikalności zanieczyszczeń miedzy pomieszczeniami,
  • pomiary spadku ciśnienia na filtrach,
  • badanie jednorodności, równomierności oraz prędkości liniowej powietrza pod nawiewem laminarnym,
  • pomiary strumienia objętości powietrza na nawiewnikach i wywiewnikach,
  • określanie ilości wymian powietrza w pomieszczeniach,
  • pomiar wydajności central wentylacyjno-klimatyzacyjnych,
  • pomiary czystości sprężonego powietrza pod względem zawartości cząstek stałych, oleju oraz wody,
  • testy dymne – wizualizacja przepływu powietrza i występowania martwych stref,
  • pomiary temperatury i wilgotności względnej,
  • pomiary nadciśnień w pomieszczeniach,
  • testowanie oraz badania komór laminarnych, mikrobiologicznych,
  • kontrola dygestoriów,
  • regulacje systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych,
  • przeprowadzanie audytów istniejących instalacji HVAC,
  • walidacja systemów wentylacji i klimatyzacji wraz z systemem automatyki BMS i RMS

Kontakt: SPiW Caverion Polska Sp. z o.o., ul. Wielicka 181A, Kraków, tel. 0-12/ 633-05-83, Lukasz.Kowal@caverion.com.