20.09.2018 | 16:21

Kolejna realizacja Caverion w ekologicznych budynkach biurowych

Caverion zdobyła kontrakt z Veidekke, generalnym wykonawcą w projekcie wykonania systemów dla dwóch nowych, ekologicznych budynków biurowych w Oslo w Norwegii. Realizacja ze strony Caverion obejmuje instalacje grzewczą i sanitarną, chłodu oraz tryskaczową. Wartość kontraktu nie została podana do publicznej wiadomości.

Projekt dotyczy dwóch 13-kondygnacyjnych budynków o łącznej powierzchni 62 000 m2. Na ten nowy kompleks, znany jako VIA, składają się powierzchnie biurowe, sklepowe, restauracje oraz kafejki.

VIA będzie stanowił modelowy projekt w zakresie efektywnego zarządzania energią oraz zrównoważonych rozwiązań co do wyboru materiałów, technologii oraz designu powierzchni; trzeba przy tym nadmienić, że na dachu kompleksu zostaną zamontowane panele słoneczne.

Ecological office buildings

Budynek został zaprojektowany z takim zamysłem, by możliwie w najmniejszym stopniu oddziaływał na środowisko oraz pozwalał na efektywne wykorzystanie terenu i optymalizację operacji. Nowoczesna technologia, w połączeniu z kształtem architektonicznym, pomogą wykorzystać światło i powietrze do stworzenia dobrego środowiska wewnątrz pomieszczeń.

Jak mówi Markus Stellander, Project Manager w Veidekke, “W tego typu projektach ogromne znaczenie ma dobra i bliska współpraca pomiędzy wszystkimi zaangażowanymi stronami. Z tego też powodu z dużym zadowoleniem oczekiwaliśmy bliskiej współpracy z firmą Caverion w celu realizacji tego wspaniałego projektu z korzyścią dla Storebrand, Aspelin Ramm, a także innych użytkowników tych dwóch budynków.”

“Jesteśmy dumni z tego, że Veidekke, jeden z wiodących skandynawskich inwestorów generalnych, wybrał nas do tego projektu. Inteligentne i kompleksowe budynki takie jak VIA stanowią doskonały wybór dla Caverion. Kładąc nacisk na nowoczesną technologię oszczędzającą środowisko, dostarczymy inteligentne rozwiązania. Dzięki perfekcyjnej realizacji projektu i doskonałej obsłudze klienta, zapewnimy sobie zarówno zadowolonych klientów, jak i udane projekty” – mówi Knut Gaaserud, Wiceprezes wykonawczy i dyrektor generalny Caverion Norway.

Caverion rozpocznie prace w maju 2019 roku, natomiast zakończy je jesienią 2021 roku.

Veidekke nalezy do segmentu inwestorzy generalni Caverion. Tutaj dowiesz się wiecej na temat naszej oferty dla inwestorów generalnych.

Więcej informacji na temat projektu:

Helene Johansen, Head of Marketing & Communications, Caverion Norway, tel. + 47 404 99 922, helene.johansen@caverion.com