06.11.2018 | 13:20

Managed Services ze zdalnym nadzorem – Karolinska University Hospital w Huddinge, Szwecja

Caverion i Locum AB podpisały nową ważną umowę dotyczącą usług zarządczych na obsługę Karolinska University Hospital w Huddinge, w południowej części hrabstwa Sztokholm. Realizacja umowy, rozpocznie się w drugiej połowie 2019 r. Strony podpisały umowę na 5 lat, z opcją przedłużenia jej na kolejne 3 lata. Wartość kontraktu wynosi około 5 milionów euro rocznie.

Caverion do tej pory wykonuje bieżącą umowę o świadczenie Managed Services podpisaną z Locum, na podstawie której zapewnia wymienione usługi dla 7 szpitali i 12 zakładów opieki zdrowotnej o łącznej powierzchni 600 tys. m2. Dzięki nowej umowie na obsługę Huddinge Hospital, kontrakty Caverion z Locum obejmą ponad milion m2 powierzchni, co stanowi około 50 procent całkowitego portfela nieruchomości Locum.

„Współpraca między Locum i Caverion przebiega dobrze. Obiekty przeznaczone do świadczenia usług opieki zdrowotnej nie są podobne do innych typów nieruchomości. Jest w nich wiele systemów technicznych, które muszą działać przez całą dobę, a Caverion ma doświadczenie i kompetencje niezbędne do wykonywania tego zadania.” – mówi Per Högdahl, Healthcare Property Manager w Locum, odpowiadający za obsługę szpitala w Huddinge.

W projekcie Karolinska University Hospital w Huddinge firma Caverion będzie odpowiedzialna za Managed Operations, w tym Technical Maintenance z całodobową obsługą i nadzorem przez zdalne centrum. Celem jest utrzymanie w dobrym stanie nieruchomości i zapewnienie ekonomiki cyklu życia oraz zadowolenie najemców.

Wysoką jakość działania i optymalizację wykorzystania zasobów w obiektach można zapewnić tylko dzięki proaktywnej, długotrwałej pracy. Jest to możliwe dla organizacji zdolnej do realizowania, analizowania i prowadzenia doradztwa w zakresie technicznych decyzji dotyczących nieruchomości, poprzez koordynację działań i projektów w celu zminimalizowania wpływu prac na codzienne funkcjonowanie szpitala.

„Oczywiście cieszy nas tak duże zaufanie ze strony ważnego klienta. Biorąc pod uwagę wymagające środowisko szpitalne, nasz klient stawia bardzo wysokie standardy niezakłóconego działania i bezpieczeństwa. Razem z Locum planujemy dalszy rozwój i poprawę zarządzania obiektem poprzez długoterminową i zrównoważoną relację, w której najważniejsi są użytkownicy końcowi” – mówi Juha Mennander, zarządzający Dywizją Caverion w Szwecji.

Huddinge Hospital

Locum AB jest jednym z największych zarządców nieruchomości w Szwecji, posiadającym w swoim portfolio nieruchomości w hrabstwie Sztokholm o powierzchni około 2,1 mln m2. Locum AB jest własnością Stockholm County Council.

W Karolinska University Hospital w Huddinge zatrudnionych jest 15 osób. Szpital ma 1 600 łóżek i rocznie leczy 1,58 mln pacjentów.

Dowiedz się więcej na temat naszych usług dla jednostek sektora publicznego

Kontakt:

Klas Tocklin, Vice President and Head of Managed Services, Caverion Sweden, klas.tocklin@caverion.com tel. +467 020 37680

Erika Björnesparr, Head of marketing and communications, Caverion Sweden, Erika.a.bjornesparr@caverion.com tel. +467 305 09285